FAQ

Spørgsmål til cortenstål


  • Jeg har købt en FireFriend i Cortenstål. Hvorfor er der farveforskel i stålet fra billederne på hjemmesiden og den jeg har modtaget?
    Dette skyldes, at kassen FireFrienden er lavet i cortenstål. Cortenstål har den unikke egenskab at det er en korrosionstræg ståltype. Det betyder, at det hurtigt får en overflade, der er korroderet. Den korroderede overflade forsegler pladen, og korrosionsprocessen stopper her. Dette betyder, at man opnår den flotte røde farve uden at pladen gennemtærer. Dette betyder også, at korrosionsprocessen allerede er startet, når vi pakker din FireFriend. Alt efter hvilket miljø cortenstålet står i, er korrosionsprocessen fuldendt efter ca. 6-12 måneder.

  • Min FireFriend i cortenstål korrodere forskelligt på overfladen?
    Din FireFriend vil korrodere, når den står ude. Alt efter årstid og miljø vil den korrodere forskelligt. Desto mere du bruger din FireFriend, vil du også se den korroderer hurtigere i toppe, hvor varmen er størst. Varme speeder oxideringsprocessen op, som giver korrosionen. Derfor kommer korrosionen i step over hele FireFrienden. Efter 6-12 måneder burde FireFriend være korroderet over hele overfladen.

  • Der er oliepletter, der ikke vil blive røde?
    Når man laver mad, kan der spildes olie og fedtstof på siderne af FireFrienden. Dette kan give pletter, hvor korrosionsprocessen ikke er lige så tydelig som resten af FireFrienden. Med tiden vil dette også korrodere, men hvis man ønsker at speede processen op, kan man affedte disse områder. Ellers kan man let oliere hele sin FireFriend i fx madolie, for at opnå en mere ensartet korrosionsproces.

  • Hvordan opbevarer jeg bedst min FireFriend i corten version, når jeg ikke bruger den?
    Cortenstål er en utrolig stærk og korrosionstræg ståltype, der er beregnet til at stå ude hele året rundt, i alt slags vejr, uden at blive overfladebehandlet. Bare din FireFriend får sit låg på, når den ikke er i brug, så stegefladerne beskyttes, så skal FireFrienden i corten-udgave ikke tages ind eller beskyttes yderligere. Så slap helt af, lad FireFrienden stå i din have eller uderum og pynte og skabe hygge hele året rundt.

Spørgsmål til FireFriend Black


  • Hvordan opbevarer jeg bedst min FireFriend i den sorte version, når jeg ikke bruger den?
    Din FireFriend i sort version er malet i en varmebestandig emaljemaling. Med alt andet der er malet, så kan regn forårsage kalk-aflejringer mm., hvorfor vi foreslå at dække din FireFriend i sort version til med et cover. Hvis bare din FireFriend har et cover over sig, som er vandtæt, så kan din FireFriend i sort version stå ude hele året. Husk først at lægge coveret over, når din FireFriend er helt afkølet.
    Hvis din FireFriend i sort version skulle have fået aflejringer på overfladen, kan du kontakte os for vejledning til at afdække de opståede pletter med den rigtige varmebestandige maling.

Generel brug og madlavning


  • Bliver min FireFriend varm på siderne?
    FireFrienden er opbygget med et indvendigt brændkammer. Derfor er ydersiden af FireFrienden ikke i direkte i kontakt med bålet, men strålevarmen fra brændkammeret gør stadig at ydersiden bliver varm.
    Ydersiden bliver omkring 100◦ C, når der er tændt godt op i FireFrienden, og man skal derfor ikke lægge hånden på ydersiden eller stille noget op ad den.

  • Bliver min FireFriend varme under, kan der falde gløder ud og kan den stå på alt slags underlag?
    FireFriendens brændkammer sørger for at ilden og bålet er under kontrollerede forhold. Dog vil der stadig komme strålingsvarme. Gennemsnitligt bliver overfladetemperaturen på den overflade, som FireFrienden står på, 50◦ C over lufttemperatur.
    Brændkammeret er designet til at forebygge, at gløder falder ud. Men man skal altid have respekt for ild og gløder og der er altid en risiko for, at en glød kan finde vej ud med vinden enten oppefra eller fra siden. Derfor anbefaler vi, at din FireFriend altid står på en ikke-brandbar overflade.

  • Kan jeg have min FireFriend stående på en træ eller stenterrasse?
    Se eventuelt afsnittet ” Bliver min FireFriend varme under, kan der falde gløder ud og kan den stå på alt slags underlag?”
    Vi anbefaler, at din FireFriend altid står på en ikke-brandbar overflade. Hvis du ønsker at have den stående på en træterrasse anbefaler vi, at du stiller den på en Surface Guard (kommer snart), fliser eller lign.
    Især en olielakeret træterrasse bør beskyttes mod varmestrålingen med en Surface Guard (kommer snart), så olien ikke krakelerer.

  • Hvad skal jeg være opmærksom på, første gang jeg tænder op i min FireFriend?
    Det er vigtigt, at du starter med at tænde let op i din FireFriend de første par gange.
    Tre-fire stykker brænde er rigeligt til at få gang i et passende bål, og så tilføjes et eller to stykker træ ad gangen for at holde gang i ilden, indtil stegkanten er gennemvarm første gang. Man vil se at stegekanten får et blåligt skær første, som man skal lade udvide sig, indtil man kan se, at stegekanten er gennemvarm til yderkant.
    Stegekanten kommer med et let buk ind mod midten for at modvirke deformation. Dog skal man forvente at pladen arbejder i varmen, selvom forbuk og riller gør sit for at modvirke varmeudvidelsen og de indvendige spændinger. Så længe stålet ikke overbelastes ved en for kraftig optænding, vil stålet være i sit elastiske område og komme tilbage til sin startposition, og derved ikke slå sig.
    Når stegekanten har været udsat for varmen et par gange, er pladen klar til almindelig brug.
    Stegekanten og stegepladen kommer med en tynd oliefilm på for at beskytte mod rust. Det anbefales, at du fjerner dette lag med papir inden første optænding.

  • Min stegekant bøjer for meget, hvad gør jeg?
    Hvis man er kommet til få tændt for meget op i sin FireFriend første gang og uheldet er ude vil stålet kommer over i det ”plastiske område”, og en blivende deformation af stegekanten vil ske. I dette tilfælde er du velkommen til at kontakte Outdoor&Friends for råd og vejledning.

  • Hvordan opnår jeg den gode og ”sorte” stegeoverflade på min stegekant og stegeplade?
    Når du modtager din FirFriend kommer stegekant, og hvis du har tilkøbt stegeplade, som helt rå og kun påført en tynd oliefilm for at beskytte mod rust. Det anbefales, at du fjerner dette lag med papir inden første optænding.
    Under brug og første optænding bør man jævnligt tilføje et tyndt lag madolie. Vi anbefaler en vegetabilsk madolie med høj brandtemperatur.
    Når man er færdig med at bruge sin FireFriend, rengøres overfladerne med en spartel, stålbørste eller lign, og der gives et sidste lag madolie inden FireFriend Lid pålægges. Næste gang man tænder op i sin FireFriend, vil varmen sterilisere overfladen, som man selv stille og roligt bygger op, og som får den sorte farve med unikke stegeegenskaber.

  • Kan mine stegeflader ruste?
    Alle vores stegeflader er lavet i kulstofstål, som er godkendt som fødevarekontaktmateriale, hvorfor de ikke har nogen umiddelbar rustbeskyttelse. Derfor kan stegefladerne godt ruste, hvis ikke de får den rigtige behandling.
    For at beskytte stegefladerne er det vigtigt, at du efter brug rengør overfladerne med en palet, spartel eller grillbørste, giver stegefladerne et tyndt lag madlavningsolie og herefter bruger FireFriend Lid. Sørg for at din rist og stegeplade også holdes beskyttet enten under låget eller at de placeres et andet sted, hvor de er beskyttet mod fugt.
    Hvis uheldet er ude, og der skulle være kommet rust på din stegekant og eller plade, så kan en stålbørste eller sandpapir klare problemet. Efter at have taget det værste rust væk, gives fladerne en god gang madolie, og stegekanterne varmes op inden brug. Smør igen med madolie, tør af og smør igen og sørg for at rusten er helt væk. Herefter er overfladerne klar til brug igen.

Valg af træ og mængde


  • Hvilken type træ er bedst at bruge?
    Dette er et meget individuelt valg, hvad man hver især bedst kan lide.
    Generelt er birk en rigtig flot og dekorativ brændetype med sit hvide bark. Birk er også let at tænde op i og har en høj brandtemperatur. Samtidig brænder det med flotte flammer og lidt røg. Det dufter dejligt med birk, og da birk har lidt kanaster, springer der heller ikke mange gløder fra det. Ulempen ved birk er den lavere brændværdi, hvilket bevirker, at man skal fyre oftere.
    En træsort som Eg eller Bøg er tungere træsorter, som brænder langsommere, men med en meget højere brændværdi, og man skal derfor ikke fyre lige så ofte som ved birk. Så dette er et individuelt valg. Dog frarådes det af fyre med affaldstræ, da dette kan have en farlig røgudvikling og udsende skadelige stoffer.
    Ligeledes anbefales det at bruge tørt brænde, da dette skaber mindre røgudvikling og mere varme. At et bål ryger har ofte meget lidt at gøre med luft og træk, men at der bliver brugt korrekt brænde.

  • Hvor meget træ anbefaler I, at jeg bruger?
    Efter man har tændt forsigtigt op i sin FireFrienden de første par gange, anbefales det at tænde op med mellem 4 og 6 stykker brænde uafhængigt af om det er en FireFriend 700 eller 900. Alt efter hvilken type mad man skal lave derefter, kan man tilføre mere eller mindre brænde for at opnå den korrekte temperatur, når der er kommet gang i bålet.

Klargøring til madlavning


  • Hvor langt tid tager det at opvarme min FireFriend til madlavning?
    Det tager som udgangspunkt 30 minutter, før dine stegeflader er varme nok til madlavning. Det afhænger selvfølgelig af vejrforholdene. Hvis dine stegeflader er meget kolde og det er koldt i vejret, skal du tage hensyn hertil, og det tager længere tid at opvarme dine stegeflader til madlavning.

  • Hvor varme bliver mine stegeflader?
    Dette afhænger af, hvor meget brænde der er i FireFrienden og hvor meget der er tændt op. Men ved et relativt stort bål, og hvis stegepladen benyttes, kan det forventes, at denne opnår en temperatur på ca. 300-350◦ C. Det frarådes derfor at tage denne af, mens der er varme på. Det inderste af stegekanten opnår typisk en temperatur mellem 250-300◦ C og temperaturen falder så ellers som funktion af afstand til midten. Helt yderst og væk fra ilden, afhænger det meget af hvor bålet er mest intenst, og derfor kan den yderste temperatur svinge alt imellem 100-200◦ C.

  • Kan jeg brug kul i stedet for træ?
    FireFrienden er lavet til opvarmning med træ, men du kan godt bruge kul, det er dog muligt, at stegefladerne ikke blive lige så varme, hvis du bruger kul.

  • Hvilken type olie er bedst at bruge?
    Vi anbefaler, at du bruger olivenolie eller en anden vegetabilsk olie med en høj forbrændingstemperatur.

  • Hvordan får bålet tilstrækkelig med ilt?
    FireFrienden er bygget op omkring sit brændkammer, som kan trække luft på flere forskellige måder.
    Brændkammeret sidder løst inde i kassen og kan trække luft nedefra og igennem nettet i brændkammeret. Desuden kan bålet også trække ilt igennem udskæringerne i den ydre kasse, og sidst og vigtigst trækker bålet også luft oppefra igennem hullet for oven. Det er derfor vigtigt, at når man laver mad på FireFrienden og man benytter stegepladen og andet tilbehør, at man ikke dækker hullet fuldstændigt til, da dette vil skabe mindre ilttilførsel til ilden, hvilket giver lavere temperatur og større røgudvikling.

Efter madlavning


  • Hvordan rengør jeg mine stegeflader?
    Efter endt madlavning bør du altid rengøre stegefladerne, mens de stadig er varme med en palet, grillbørste eller lignende. Når stegefladerne er kolde, bør du give dem et tyndt lag madolie og herefter lægge FireFriend lid over.

  • Hvordan tømmer jeg aske?
    FireFriendens stegekant er designet til at kunne tages af. Dette gøres via fire bolte, der sidder igennem kassen ind på indersiden af brændkammeret, hvor der sidder fire fingerskruer.
    1) De fire bolte skrues af, når FireFrienden er kold,
    2) Stegekanten løftes forsigtigt af.
    3) Herefter kan hele brændkammeret løftes ud og man kan bære asken ud i den rette affaldssortering.
    Alternativt, kan man tage en spand og en lille haveske, hvorved man kan grave asken op af sin FireFriend.
    Vi anbefaler at man tømmer sin FireFriend regelmæssigt for aske, selvom der er plads til en del aske i brændkammeret. Aske er særdeles basisk og derfor ætsende. Selvom cotenstål er særdeles korrisonsbestandigt, sikrer man en længere levetid for sit brændkammer ved at tømme asken regelmæssigt.
    Især også hvis man har bugt vand til at slukke ild og gløder med, anbefales det at tømme asken dagen efter, da vand og aske er en særdeles ætsende blanding.
    Det er vigtigt, at du først tømmer asken, når du er sikker på at denne er helt kold for at forhindre brandfare.

Brugermanual FireFriend

Indkøbskurv