I Danmark bliver der i gennemsnit smidt 814.000 ton fødevare ud hvert år. Ud af dette stammer 247.000 ton fra de danske husholdninger.
Dette store tal skyldes ofte, at maden i mange tilfælde ikke når at blive brugt.
Men bare fordi maden overskrider “bedst før” datoen, er det ikke ensbetydende med, at den bare skal smides ud. Ofte kan meget mad nemlig sagtens spises efter “bedst før” datoen.
Der er nemlig forskel på “bedst før” og “sidste anvendelsesdato”.
”Sidste anvendelsesdato” indikerer at mad skal smides ud efter denne dato. Mens datoen på “bedst før” mærkatet ikke angiver en absolut dato. Maden kan derimod ofte godt spises efter denne dato.
Hvis du følger nedenstående trin fra Fødevarestyrelsen, kan du selv vurdere, om din mad kan spises efter denne dato. Du kan på den måde være med til at nedbringe madspildet.
EN KONKRET VURDERING
Du kan selv tjekke, om maden kan spises ved at foretage en konkret vurdering, hvor du ser, lugter og smager på maden.
Se på maden: ser maden fin ud? Så er den formentlig også ok og du kan gå videre til næste skridt.
Lugt til maden: det er en god idé, at lugte til sin mad i vurderingen af om den kan spises efter “bedst før” datoen. Mad må som udgangspunkt ikke lugte harsk eller uappetitligt, vi er med, at en Gammel Ole måske ikke helt dufter appetitligt i alles optik, men brug din sunde fornuft, så kommer du et langt stykke.
Smag på maden: når du både har set og lugtet til maden og vurderet, at den ser ok ud og lugter fint, så smag lidt på maden. Smager den fint, så er den formentlig helt ok at spise!
Du kan blive klogere på emnet på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Saadan-tjekker-du-om-din-mad-er-fordaervet.aspx